Wat is een pulley?

Waarschijnlijk de meest gehoorde en beruchtste structuur in de klimgemeenschap. De pulley, oftewel het ringbandje.

Anatomie

Eerst even wat anatomie zodat je beter begrijpt waar we het over hebben.

De onderarm bevat twee grote spiergroepen: de flexoren (buigers) aan de voorzijde, en de extensoren (strekkers) aan de achterzijde. Deze spieren lopen over in pezen die uiteindelijk vasthechten aan je vingers. In je vingers zitten ringbandjes om de buigpezen, dicht tegen het bot, op hun plek te houden. Er zijn 5 rechte bandjes (A1-5) en 3 gekruiste bandjes (C1-3)

Hoe ontstaat de blessure

Een volledige of gedeeltelijke scheur kan voorkomen tijdens piekbelasting. Bij heel hard knijpen en vooral bij een dynamische beweging, en bijvoorbeeld bij het plots wegglijden van een voet.
Het oplopen van de blessure kan gepaard gaan met een knappend geluid waarna er vaak pijn en zwelling ontstaan in de vinger. Het hoeft echt niet en kan ook naar verloop van tijd door overbelasting ontstaan.

De A2, A3 en A4 pulley zijn het vaakst aangedaan. Meestal in de ring of middelvinger. Hier komt tijdens het klimmen de meeste kracht op.  De meest belastende positie voor deze bandjes is de zogenaamde full crimp of arque positie. Probeer deze positie niet overal toe te passen maar waar kan open grip of half crimp posities te gebruiken.

 

Wat te doen bij een pulleyblessure

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er precies geblesseerd is (maak een afspraak voor het gratis spreekuur of neem contact op voor vrijblijvend advies)

Ben je net geblesseerd geraakt dat is het verstandig om de eerste dagen rust te pakken. Dat wil zeggen probeer de pijn niet te provoceren. Alleen rust is (bijna) nooit de oplossing. Gelukkig maar, je kunt wat doen! Bindweefsel, waar ook je pulleys van zijn gemaakt, hersteld niet met alleen rust. Het heeft gedoseerde en opbouwende belasting nodig om weer sterk te worden. Afhankelijk van de ernst van de blessure kun je na 3 dagen tot een week weer de eerste oefeningen gaan doen. Eerst zijn deze oefeningen gericht op de mobiliteit van je gewrichten en pezen en om de doorbloeding optimaal te houden. Later worden dit langzaam opbouwende kracht oefeningen.

De revalidatie van een pulleyblessure kan lang duren. Afhankelijk van de ernst van het letsel van duurt het herstel 3 – 12 maanden. Uiteraard hoef je niet stil te zitten in de tussentijd. Dit is het perfecte moment om aan je zwakke punten te werken. Lenigheid, techniek, voetenwerk, core-strenght, algehele conditie. Meer dan genoeg om mee aan de slag te gaan!